Czekolady nie trzeba zbytnio nikomu reklamować. Bardzo często sięgamy po różne wyroby czekoladowe. Zarówno wtedy, kiedy mamy gorszy dzień, kiedy dopada nas ochota na małe co nieco lub po prostu kiedy potrzebujemy zastrzyku energii. Niestety ze względu na swoją dużą kaloryczność, czekolada jest nie tylko naszym największym pocieszycielem, ale zwykle również największym wyrzutem sumienia.

Same plusy?

Czekolada to nie tylko puste kalorie. Kakao w niej zawarte jest bogatym źródłem między innymi w magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Dodatkowo ziarna kakaowca zawierają flawonoidy. Są to substancje, które zmniejszają apetyt, hamują rozwój komórek nowotworowych, usprawniają pracę naszego mózgu. Ich właściwości zmniejszają także ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz chorób serca. Jednak trzeba pamiętać o tym, że wyroby czekoladowe to przede wszystkim cukier.

Wielki minus

Gdyby nie sacharoza, czyli biały cukier zawarty w czekoladzie, byłaby to bardzo zdrowa przekąska. Niestety, tabliczka tego pysznego deseru ma zwykle około 500 kalorii. Sacharoza ma bardzo zły wpływ na nasze zdrowie. Szkodzi naszej trzustce, zębom i przede wszystkim zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Pamiętajmy jednak o tym, że dostępne na rynku są różne rodzaje czekolad. Warto utrwalać w swoim jadłospisie właściwe nawyki żywieniowe, więc parę małych kostek gorzkiej czekolady zjedzonych od czasu do czasu nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie. Za to codzienna porcja np. słodkich pralinek z białej czekolady na pewno będzie miała niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Pamiętajmy, że w jedzeniu, jak we wszystkim najważniejszy jest umiar.

Dobry wybór

Trudno nie dostrzec pozytywów płynących z jedzenia czekolady. Warto mieć także świadomość płynących z tego tytułu zagrożeń. Najlepszym wyborem będzie czekolada o jak największej zawartości kakao. Producenci oferują także zamienniki cukru, takie jak na przykład stewia, która jest bezkaloryczna. Taka czekolada i wyroby czekoladowe z pewnością spowoduje mniejsze wyrzuty sumienia.