Cieszy fakt, że coraz częściej sięgamy po aronię, która jest bogatym związkiem antyoksydantów i ma właściwości antyutleniające. Włączanie jej do codziennej diety chroni nasze komórki nie tylko przed uszkodzeniami materiału genetycznego, ale także jest źródłem wiele cennych witamin i minerałów, jakich potrzebujemy na co dzień. Połączenie jabłka i aronii w naturalnym soku jest nie tylko pyszne, ale bardzo zdrowe i odżywcze.

Aronia – mały owoc o wielkiej mocy

Sok z aronii jest źródłem zdrowia, posiada wiele niezbędnych witamin i minerałów, które nie tylko chronią nasz organizm przed rakiem i miażdżycą, ale także uzupełniają dzienne zapotrzebowanie witaminowe. Obok pięknego i głębokiego koloru, sok stanowi antidotum na większość chorób cywilizacyjnych, takich jak: miażdżyca, nowotwory, schodzenia oczy, czy nadciśnienie tętnicze.

Naturalne właściwości aronii chronią przed rakiem!

Trzeba pamiętać, że sok z aronii zawiera dużą dawkę witaminy P, która wspiera nasz układ odpornościowy. Jest cennym źródłem przeciwutleniaczy. Aronia zawiera także witaminę C i witaminy z grupy B – B2, B3, B9 (kwas foliowy) i witaminę E. Silne zaplecze przeciwutleniaczy wspiera układ odpornościowy organizmu przed rozwijaniem się wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do powstawania i rozwijania się komórek nowotworowych. Dodatkowo owoc aronii zawiera cenne makro i mikroelementy takie, jak: żelazo, wapń, jod, mangan i bor, odpowiedzialne za prawidłową pracę naszego organizmu.

Sok jabłko aronia jako broń na nadciśnienie i choroby oczu

Bioflawonoidy zawarte w owocu aronii działają korzystnie na nasz układ krwionośny. Działanie to opiera się na uelastycznianiu i uszczelnianiu ściany oraz wpływają na jej przepuszczalność. Oddziałują także na obniżenie ciśnienia krwi, przez co poprawiają pracę naczynek krwionośnych, nie tylko tych znajdujących się wokoło mieszków włosowatych, ale także tych w oczach. Dlatego regularnie pity sok z aronii i jabłka wpływa na zablokowanie rozwijającej się choroby oczu, takiej jak: jaskra, zaćma oraz degeneracja plamki żółtej na siatkówce.

Połączenie aronii i jabłka

Sok jabłko aronia to połączenie niezwykle bogate w witaminy i minerały, ale także połączenie bardzo smaczne. Cierpka aronia i słodkie jabłko to raj dla naszych kubków smakowych. Dodatkowo jabłko jest bogatym źródłem białka i witaminy C i E. Regularnie spożywany sok jabłko aronia, dostarcza potas i żelazo, które są niezbędnymi składnikami do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo witamina A zawarta w jabłku wpływa na utrzymanie skóry, włosów i paznokci w prawidłowej kondycji. Jest też gwarantem wzrostu zębów i kości, gdyż reguluje komórki tkanki kostnej. Zawarta w jabłku witamina PP wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i oddziałuje na pracę mózgu. Działa antydepresyjnie, obniżając poziom złego cholesterolu i reguluję pracę przewodu pokarmowego. Sok z jabłka i aronii jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, które wspierają nasz organizm w codziennych aktywnościach.