Z przyjemnością jemy dobre jedzenie, ale musimy wiedzieć, że nasze jedzenie jest bezpieczne. Maksymalne poziomy pozostałości pestycydów zapewniają mierzalny standard handlowy, który pomaga zapewnić, że żywność wyprodukowana z użyciem środków ochrony roślin nadaje się do spożycia.

Pozostałości pestycydów są to mierzalne ślady środków ochrony roślin na zebranych uprawach spożywczych, takich jak jabłka, sałata czy kukurydza. Te pozostałości są bardzo, bardzo niskie, jeśli w ogóle występują. Typowa pozostałość może odpowiadać jednemu ziarnu kukurydzy w trzech tonach pszenicy lub jednej tabletce aspiryny w basenie olimpijskim. Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) publikuje co roku raport z monitorowania pozostałości pestycydów. Tylko około 2 procent testowanych produktów przekracza te limity, ale nadal nie stanowią one problemu dla bezpieczeństwa konsumentów. Szkodniki i chwasty, które atakują plony i zbiory, mogą prowadzić do oprysków pestycydami, a zatem i pozostałości w żywności. Inną przyczyną jest niewłaściwe użycie produktów, takie jak nieprzestrzeganie instrukcji na etykiecie.

Ale jeśli rolnicy zastosują się do instrukcji, uprawy nie powinny przekraczać maksymalnych norm ustalonych w ich kraju użytkowania.

Odpowiedzialny rolnik zajmuje pierwsze miejsce w minimalizowaniu pozostałości dzięki dobrym praktykom rolniczym, takim jak mądrze stosowane herbicydy na chwasty w zbożach. Ponadto zintegrowane zarządzanie szkodnikami wspiera redukcję pozostałości. Ostatecznie chodzi o poprawę zaufania konsumentów, ale zawsze jest miejsce na ulepszenia. Jeśli maksymalna dopuszczalna norma zostanie przekroczona, jest to niezgodne z prawem i teoretycznie produktu nie można sprzedać. Ale niektóre produkty prześlizgują się przez te szczeliny, ponieważ nie można przetestować każdego produktu i każdego plonu rolnego. Nawet jeśli prawny maksymalny limit dla pozostałości zostanie przekroczony, niekoniecznie jest to ryzyko z powodu ogromnych marginesów bezpieczeństwa. Na przykład należałoby zjeść 28 000 truskawek w ciągu jednego dnia, aby zbliżyć się do przekroczenia limitu bezpieczeństwa poziomu pestycydów.