Idąc do restauracji szykujemy się na ucztę smaków i poznanie pysznych potraw, ale zanim skosztujemy pysznych dań będziemy mieć do czynienia z kelnerem. Z reguły kelnerzy są elegancko ubrani i noszą kamizelki. Jeśli zastanawiasz się po co kelnerowi kamizelka i jak jest dobierana to ten artykuł jest dla Ciebie.

Kamizelka kelnerska

Kelnerzy powinni być dobrze ubrani, ponieważ pełnią reprezentatywną funkcję w restauracji. Mają bezpośredni kontakt z klientami, a jak wiadomo nie od dziś schludny wygląd jest zawsze mile widziany. Kamizelki kelnerskie mają za zadanie podkreślić elegancję kelnera, a co za tym idzie jakość lokalu i serwowanych w nim potraw. Jako że kelner ma stały kontakt z klientami powinien być ubrany w taki sposób by na pierwszy rzut oka było widać, że trafiło się do dobrego lokalu. Kamizelka kelnerska to jeden z ważniejszych elementów kelnerskiej garderoby, który powinien się wyróżniać. Dodaje szyku i klasy, a dobrze dobrana kamizelka sprawia, że kelner jest perfekcyjnie przygotowany do pełnienia swojej funkcji w pracy.

Odpowiednia kamizelka

Zarówno kelnerzy jak i kelnerki noszą kamizelki kelnerskie, dlatego niezwykle ważne jest by dobrać odpowiedni fason i wielkość kamizelki do danej osoby. Najczęściej spotyka się obsługę w kamizelkach koloru czarnego jest to najbardziej uniwersalny i klasyczny kolor. Jednak na rynku jest sporo innych rozwiązań i jeśli dany lokal chce wyróżniać się stylem może dla swoich kelnerów zamówić kamizelki kelnerskie w innych barwach. Najlepiej jednak, gdy ta barwa współgra z wystrojem lokalu wtedy wygląda to profesjonalnie i w połączeniu z dobrym jedzeniem sprawia, że klienci często lepiej zapamiętują taki lokal i z przyjemnością do niego wracają. Kamizelki mogą mieć wycięcie w talii, taki krój polecany jest dla kobiet lub mieć prosty uniwersalny krój, który sprawdzi się dla mężczyzn.

Niezależnie od wyboru koloru kamizelki kelnerskiej najistotniejsze jest to, żeby kelner był schludnie ubrany – to wiele mówi o samym lokalu, do którego klient trafił.