Od kilku lat panuje moda na tak zwane super foods. Jagody Goji, Nasiona Chia czy Chlorella. Każdy z nas choć raz słyszał te egzotyczne nazwy. Jednak nie każdy zdaje sobię sprawę, że takie super produkty mamy na wyciągnięcie ręki i to za grosze. Jednym z nich swojskie kiszonki.

Dlaczego warto jeść kiszonki każdego dnia?

Po pierwsze kiszonki są świetnym składnikiem diet odchudzających. Niewiele osób wie, w czasie procesu kiszenia znacznie obniża się ilość cukru w owocach i warzywach. Co za tym idzie spada też liczba kalorii. W kiszonka znajdziemy mnóstwo błonnika, dlatego po ich spożyciu dłużej czujemy sytość.
Warto włączyć produkty kiszone takie jak warzywa kiszone do codziennego jadłospisu, jeśli borykamy się z problemami jelitowymi. Jak wcześniej wspomniano w kiszonkach znajdziemy sporo błonnika, a zatem warto je jeść, gdy mamy problemy z pracą jelit. Ta właściwość kiszonek jest bardzo pomocna, gdy borykamy się z przewlekłymi zaparciami. Drobnoustroje kwasu mlekowego regulują skład mikrobioty, a dzięki temu korzystnie wpływają na działanie przewodu pokarmowego.

Kiszonki pomogą w walce z wysokim cholesterolem!

Najprościej rzecz ujmując bakterie mikrobiotyczne zawarte w kiszonkach zamieniają szkodliwy cholesterol w sterole Dodatkowo wysoka zawartość błonnika pomaga w usunięciu cholesterolu z organizmu. Kiszonki są też pomocne w leczeniu i profilaktyce przeciwcukrzycowej. A to dlatego, że bardzo dobrze regulują poziom wchłaniania glukozy we krwi.