Hasło “zdrowa żywność” pojawia się w naszym życiu na każdym kroku – widzimy je na półkach w sklepie, u lekarzy, w telewizji oraz w mediach społecznościowych. Zdrowa żywność uważana jest na niemal mistyczny lek na wszystkie dolegliwości. Przekonaj się, czy faktycznie tak jest.

Czym jest zdrowa żywność?

Obecnie definicji zdrowej żywności jest wiele, początkowo jednak oznaczała ona przede wszystkim produkty pochodzenia naturalnego, które nie posiadają dodatków chemicznych w postaci pestycydów do ochrony roślin, ulepszaczy, przyśpieszaczy wzrostu czy też chemicznych nawozów. Oczywiście wyklucza też ona użycie jakiekolwiek inżynierii genetycznej w uprawie.

Ma to również odniesienie do produktów pochodzenia zwierzęcego, podczas pozyskiwania których nie powinno mieć miejsce używanie hormonów i antybiotyków czy też wzbogacanych chemicznie pasz.

Aktualnie zdrowa żywność, czy też żywność ekologiczna to potężne hasła reklamowe, które przyciągają uwagę każdej osoby starającej się dobrze odżywiać i dbającej o jakość pożywienia. Niestety często jest to tylko hasło, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę wybierając produkty opisane w ten sposób.

Jak rozpoznać zdrową żywność?

Każdy z nas wybierając produkty z kategorii zdrowej żywności chce mieć pewność, że takie właśnie są – zdrowe. Jak rozpoznać więc jakościowy produkt od zwykłego marketingu i nie dać się oszukać?

Jedną z pierwszych oznak, że mamy styczność z produktem ekologicznym jest znaczek zielonego liścia. Jest to symbol, który nadawany jest przez Unię Europejską produktom ekologicznym. Co istotne, jest on przydzielany tylko na rok – po tym czasie produkt musi przejść ponowną kontrolę aby znów go otrzymać.

Kolejnym ważnym elementem jest skład produktu. Dzięki niemu możemy zweryfikować, czy do żywności faktycznie nie dodano żadnych ulepszaczy i poprawiaczy smaku. Wymaga to pewnej znajomości składników, można to sobie jednak bardzo ułatwić instalując w telefonie odpowiednią aplikację, w której po zeskanowaniu kodu produktu znajdziemy informacje, czy jest on bezpieczny i zdrowy.

Zdrowa żywność a żywność FIT – jaka jest różnica?

Aktualnie pojęcia zdrowa żywność i żywność FIT często uznawane są za jednoznaczne lub są stosowane zamiennie, Wynika to z tego, że zywność FIT często odpowiada parametrom zdrowej żywności – ma nienaganny skład, jest pochodzenia roślinnego, często ma informacje o niskiej zawartości tłuszczu lub cukrów oraz o wzbogaceniu o witaminy i minerały.

Ten sposób myślenia jest prawidłowy, jednak należy pamiętać, że w zdrowej żywności najważniejsze jest pochodzenie i sposób wytworzenia składników. Chodzi o ekologiczne uprawy, wolne od antybiotyków mięso, brak modyfikacji genetycznych. Tak więc nie zawsze produkty opisane jako FIT mają wszystkie znamiona zdrowej żywności, bo mogą na przykład nie posiadać informacji o pochodzeniu składników.

Decyzując się na zdrowe odżywianie warto zdawać sobie sprawę z tych różnic, ale obie grupy produtów powinny gościć w naszej diecie częściej niż wysokoprzetworzona żywność. Będzie to miało pozytywny wpływ na zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę.

Zalety zdrowej żywności

Zdrowa żywność ma szereg zalet – to właśnie dzięki nim może być ważna w wykluczaniu wielu uciążliwych dolegliwości.  Zdrowa, poprawnie zbilansowana dieta jest kluczowa w zachowaniu zdrowia fizycznego i psychicznego.

Ekologiczne, pozbawione chemii produkty mają zdecydowanie więcej wartości odżywczych, niż te wysokoprzetworzone. Żywność ekologiczna wywołuje też zdecydowanie mniej reakcji alergicznych, co jest szczególnie istotne w żywieniu dzieci. Witaminy i minerały pochodzące ze zdrowej żywności mają lepszą przyswajalność dzięki nieobecności dodatków chemicznych, które często zaburzają wchłanianie tych składników.

Ważnym aspektem jest też ochrona środowiska – wytwarzanie zdrowej, ekologicznej żywności bez użycia chemikaliów jest bezpieczne dla środowiska i nie prowadzi do groźnych skutków ubocznych, jak choćby zanieczyszczanie wód. To dobry wybór dla nas i dla planety.